Home » Werken bij » Collega's aan het woord » Welzijnsmedewerker Gerry

“Ik zorg graag voor een thuis voor bewoners”

Gerry werkt als welzijnsmedewerker. Ze begeleidt de Woonzorgbegeleiders in de huiskamers.

“Ik werk vanuit een coachende rol, samen met collega’s bedenken we hoe we bewoners optimaal kunnen stimuleren, maar ook juist rust kunnen brengen. Je kan zeggen hoe het anders moet, maar iemand moet het voelen. Alleen dan werkt het echt. Ik deel graag mijn ideeën die je in het dagelijks leven steeds kan toepassen. Door dat soort dingen kun je iemand ook stimuleren om te bewegen. Ik geef wel eens een plumeau en vraag dan om even mee te helpen de spinnenwebben weg te halen, of om mijn stofdoekje even uit te kloppen. Of als er een melkkannetje op tafel staat, vraag dan om het even aan te geven. Ook als je er zelf prima bij zou kunnen. Dan kun je ‘dankjewel’ zeggen en kun je iemand daarmee een zinvol gevoel geven.”

Sint Anna’s doel is ‘iedere dag een mooie dag’ voor iedereen. Gerry probeert dat dagelijks tot uiting te laten komen. Ze vertelt over een situatie: “Een bewoner ordende restanten geknipt papier. Hij had daar plezier in. Ik merkte dat op en bedacht dat hij dan misschien ook wel bestek of potloden wilde ordenen. Dus ik zei: “Piet, kun je me even helpen? Al het bestek ligt door elkaar.” Zo geef je iemand gevoel van waardigheid en in ieder geval voor een mooi moment op die dag.

Kleine dingen maken het verschil. Een voorbeeld daarvan is het dekken van een tafel. Compleet…. mét tafelkleed én servies op tafel. Dat is voor bewoners belangrijk, omdat het bij hen goede herinneringen oproept. Gerry vertelt: “Het is zo mooi om te zien hoe bewoners daarop reageren. En ook heel fijn om te merken dat collega’s ook ervaren dat een gedekte tafel ervoor kan zorgen dat je leuker en rustiger met elkaar aan tafel zit. Een ander voordeel is dat je keuzes geeft door de tafel te dekken. Dat is belangrijk voor mensen die al zo veel dingen niet meer kunnen kiezen. Wat wil je op je brood? Heel klein, maar enorm belangrijk. Ook als je weet wat mensen willen, laat ze toch kiezen. Al is het een kleur papier, een stuk fruit. Of als ik de pick-up op tafel zet, welke LP? Keuzes maken is enorm belangrijk.”

“Ik maak graag, samen met collega’s, écht een thuis voor een bewoner. Ieder vanuit zijn kennis en achtergrond. Geen zij / wij, maar écht samen. Bij ‘thuis zijn’ horen samen aangeklede maaltijden aan tafel nuttigen, samen afleiding zoeken, maar ook gewoon eens alleen maar naast iemand zitten.”

Gerry heeft heel veel voorbeelden en praat daar vol passie over. Zo ook over een mevrouw die onderwijzeres is geweest, maar nu zacht praat en traag is door haar ziekte. Ze zit altijd helemaal voorover gebogen. “Ik heb heel veel themadozen; dat zijn allemaal spullen van vroeger die mensen herkennen. Ik pakte voor haar de themadoos ‘schooltijd’. Ik zei tegen haar: “Ik wil u wat laten zien….” en ze begon meteen te tellen met het telraam. Daardoor kon ik verder vragen of ze kinderen had leren lezen en in welke klas ze gewerkt had.” Dit soort momenten vindt Gerry het allermooiste van haar werk. “Ze pakte mijn hand. Een klein gebaar, maar zo kan ze mij laten merken dat ze het fijn vindt. Daar kan ik dan van ontroerd raken.”

Gerry waardeert de fijne werksfeer bij Sint Anna. Ze werkte eerder ook al bij Sint Anna, maar is sinds een half jaar weer terug. Gerry: “Ik heb ervaren hoe belangrijk het is om in een fijne werkomgeving te werken. Bij een andere werkgever voelde ik mij niet op mijn plek. Hier voelt het als een warm bad nu ik weer terug ben, ook met nieuwe collega’s, ik vind het fijn om de vernieuwing te zien.”

Wil jij dit ook?

Lijkt jou een baan als welzijnsmedewerker ook interessant? Bekijk onze vacatures. 

Alle vacatures