Home » Werken bij » Collega's aan het woord » Helpende Plus Erika

“Sint Anna is klein, ik ben hier geen poppetje, maar écht Erika!”

Erika is bijna twee jaar werkzaam bij Sint Anna. Eerst als Helpende Plus, sinds september is ze in opleiding om Verzorgende IG te worden.

Erika: “Ik was zelfstandig kok hiervoor en deed vrijwilligerswerk bij een dagbesteding met ouderen. Dat werk wilde ik iedere dag doen, dus ben ik bij Sint Anna gaan solliciteren.”

“Ik fietste vaker langs een dagbesteding voor ouderen in het dorp waar ik woon en liep op een dag eens binnen. Ik vroeg of ik mocht komen kijken hoe het er allemaal ging. Na de kennismaking startte ik daar als vrijwilliger en kwam regelmatig samen met bewoners koken of koffie drinken en had ondertussen mooie gesprekken. Dementie was toen ‘nieuw’ voor mij, maar al snel bleek dat ik goed kan omgaan met deze doelgroep. Dat ging heel automatisch; ik ben rustig en kan heel goed luisteren.”

"Koken is nog steeds écht mijn ding, maar het vrijwilligerswerk vond ik zo waardevol dat ik hier meer mee wilde doen. Een vriendin werkte al bij Sint Anna en ook van andere mensen hoorde ik veel goede dingen over de organisatie. Ik nam contact op en had een heel fijn en open gesprek. Ik twijfelde alsnog enorm, blijven koken of de stap wagen. Ik heb het toch gedaan en er geen spijt van!”

“Ik wilde toen al meteen voor Verzorgende IG gaan, maar ik ben blij dat ik toch eerst Helpende Plus gedaan heb. Het is een heel goede basis voor je rol als VIG. Ik weet de basisdingen nu al én ik heb ondertussen ook 1,5 jaar ervaring opgedaan.”

“Sint Anna is klein, ik ben hier geen poppetje, maar écht Erika. Ik word met mijn naam aangesproken en dat vind ik fijn. Ik krijg goede ondersteuning van fijne begeleiders, samen formuleren we leerdoelen. Ik weet bij wie ik terecht kan, bijvoorbeeld voor hulp bij opdrachten. En natuurlijk ook om te evalueren hoe het gaat.

In het voorjaar van 2024 gaat de leerafdeling open bij Sint Anna. “Vanaf september wil ik misschien naar de leerafdeling, maar eerst  wil ik mijn opleidingsjaar afmaken bij de huidige woongroep. Het lijkt me heel fijn dat daar altijd iemand is om vragen te stellen en er altijd iemand naast je staat. Dat je écht de tijd krijgt om te leren.”

“BBL is echt een fijne manier om te leren! Ik ben heel positief over de opleiding tot Verzorgende IG, ik mag al veel zelf doen. De combinatie werken en leren vind ik heel fijn. Door veel te werken en te ervaren leer ik het meeste, lezen is toch écht wat anders dan dóen. Vooral het omgaan met families, de omgang met artsen, dingen regelen, collega’s aansturen, dat soort dingen leer je vooral in de praktijk. Naast mijn werk ga ik één dag per week naar school, in Boxmeer.”

“Ik ga proberen binnen 2 tot 2,5 jaar mijn opleiding af te ronden, maar ik mag er drie jaar over doen. Daarna ga ik weer verder kijken wat ik wil. Misschien dat ik me dan ga specialiseren op het gebied van gedrag. Ik wil in ieder geval aan het bed blijven werken.”

De visie van Sint Anna is ‘iedere dag een mooie dag’.  Erika vertelt daarover: “Voor mij zit dat in even een praatje maken, samen lachen… dat soort momenten voelen goed. Dan denk ik ‘daarom heb ik voor de zorg gekozen’. Gewoon een goed gesprek, een lach, even wandelen, vertrouwen voelen. Niet alleen maar rennen om de beste zorg te verlenen, maar iemand écht zien.”

Is een opleiding in de ouderenzorg misschien ook iets voor jou? Bekijk hier de vacatures ‘werken &leren’ of neem contact op met Marleen, adviseur Leren & Ontwikkelen via leren&ontwikkelen@sintannaboxmeer.nl of 0485 - 571 541 .

Wil jij dit ook?

Lijkt jou een de combinatie van werken en leren (BBL) ook interessant? Bekijk onze mogelijkheden. 

Alle vacatures