Home » Werken bij » Collega's aan het woord » Helpende Plus Ennie

"Iedereen neemt de tijd voor je"

Ennie werkte maar liefst 38 jaar als ambtenaar voordat ze koos voor een opleiding tot Helpende bij Sint Anna. Na een periode mantelzorger geweest te zijn voor haar moeder dacht zij na over een carrièreswitch naar de zorg en realiseerde haar droom.   

Tientallen jaren werkte Ennie voor verschillende gemeenten in de regio. In die tijd zorgde zij ook een aantal jaren voor haar hulpbehoevende moeder. “Ze woonde uiteindelijk tegenover ons, waardoor ik de zorg voor haar en mijn werk toch kon combineren. Dit werkte goed voor mij en vond ik prettig om te kunnen doen, maar je bent wel altijd bezig.” Toen het echt niet meer ging en haar moeder opgenomen moest worden is ze uiteindelijk bij Sint Anna komen te wonen. In 2019 overleed de moeder van Ennie.    

“Eerst moest ik het verlies van mijn moeder een plekje geven en wennen aan de ‘nieuwe’ invulling van mijn leven.” De periode bij Sint Anna als mantelzorger had haar aan het denken gezet. “Ik kreeg weer vrije tijd en dacht regelmatig na over de mogelijkheden om de overstap naar de zorg te kunnen maken. Ik heb toen geïnformeerd of ik ook zonder opleiding van betekenis kon zijn, maar op dat moment waren er geen mogelijkheden. Tot ik ineens enige tijd later zag dat er bij Sint Anna gestart zou worden met een interne opleiding tot Helpende”. Lachend vervolgt ze: “Ik vroeg ‘kunnen jullie nog wat met zo’n oude vrouw?’ En dat kon zeker, Ennie deed een test en startte in februari 2022 met de opleiding van OPPstap.  

Dat was dubbel voor haar. Haar collega’s bij de gemeente liet ze voor haar gevoel midden in een gemeentelijke herindeling achter. Maar het was voor haar nu of nooit, “als ik het nu niet gedaan had, was het waarschijnlijk nooit meer gebeurd. En ik ben heel blij met mijn keuze, het werk is zo dankbaar!” 

Ennie was in haar werk als ambtenaar nog wel gewend om bijgeschoold te worden, of een training te doen. Toch was echt weer terug naar school wel even wennen. “Je kreeg weer écht huiswerk en iedere week een schooldag.” De groep bestond uit zij-instromers die allemaal bij Sint Anna aan de slag zijn gegaan. “Nog steeds spreek ik hen regelmatig en één keer per jaar spreken we samen af, we zijn een hechte groep. Tijdens de opleiding werd alles gezegd, we konden huilen en lachen. Iedereen voelde zich vertrouwd. Ook al waren we heel verschillend en van jong tot oud, we hadden samen hetzelfde doel.” 

Tijdens het werk-leertraject werkte Ennie op verschillende afdelingen, waardoor ze de organisatie goed kent. En ook de verschillen heeft ervaren tussen het werken met een somatische en psychogeriatrische doelgroep. De gemene deler was dat ze overal een prettige samenwerking had met fijne collega’s. “Ik werd goed begeleid; iedereen neemt de tijd voor je. Er was altijd wel iemand aan wie ik het kon vragen, iedereen helpt graag ondanks alle drukte.”  
 
Er veranderde veel voor Ennie na deze omscholing, maar ze is erg blij met de waardering die ze krijgt. “Het geeft veel voldoening als je alles weer netjes voor elkaar hebt voor en met bewoners.” Ook qua planning was het even wennen. “De wisselende diensten zorgen ervoor dat ik nu iets eerder na moet denken wanneer ik een vrije dag wil, maar daar staat tegenover dat ik ook vaak vrij ben op andere momenten en dat vind ik ook heel fijn.”  

 

Wil jij dit ook?

Lijkt jou een baan als Helpende Plus ook interessant? Bekijk onze vacatures. 

Alle vacatures