Home » Nieuws » Workshop omgaan met dementie

 

 

16 november 2023

Workshop omgaan met dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers

Sint Anna biedt mantelzorgers en vrijwilligers de mogelijkheid om meer te leren over dementie en de omgang met mensen met dementie. Dit soort middel van een verhalenbijeenkomst van Moribus. Alle medewerkers van Sint Anna hebben een vergelijkbare bijeenkomst of training gehad, passend bij hun functie. Op dinsdag 7 en donderdag 9 november hebben twee bijeenkomsten plaatsgevonden die speciaal gericht waren op mantelzorgers en vrijwilligers. 

Rode loper
De rode loper van het leven staat centraal in deze workshop. Het moment dat je geboren wordt, begint de rode loper van jouw leven zich uit te rollen. De hersenen ontwikkelen zich steeds een stapje verder na elke nieuwe gebeurtenis en ervaring, die vervolgens herinneringen worden. Deze rode loper blijft zich uitrollen totdat iemand getroffen wordt door dementie. De hersenen raken beschadigd en langzaam rolt de rode loper zich weer op. Hierdoor raken de laatst opgedane herinneringen als eerste kwijt en na verloop van tijd herinnert men enkel nog zijn jeugdherinneringen.

Verhalenbijeenkomst over dementie
Tijdens de verhalenbijeenkomst is op een interactieve wijze de basiskennis over dementie besproken. Daarnaast werden er handige en praktische tips gedeeld waarmee de omgang met mensen met dementie bevorderd kan worden. Ook werden er eigen ervaringen besproken en gekeken hoe dit gedrag mogelijk te verklaren is. Veel situaties waren herkenbaar en werden na de uitleg beter begrepen. 

Positieve reacties van deelnemers
Na afloop waren de reacties zeer positief. Een deelnemer zei: “Het is een mooie en duidelijke uitleg over het omgaan met mensen met dementie, ik ben er een stuk wijzer door geworden en er is mij nu een en ander duidelijk geworden.” De vraag “Heb ik het dan altijd fout gedaan?” rees ook op, maar dat is niet het geval. Men kan vanaf nu juist de gegeven tips gaan gebruiken om op een andere manier te kijken naar dementie. En samen nog veel mooie momenten gaan beleven, waarbij men de bewoner/naaste in zijn/ haar waarde laat. 

Ook meedoen? 
Niet bij deze workshop geweest, maar lijkt u dit als mantelzorger of vrijwilliger wel interessant? Stuur een mail naar communicatie@sintannaboxmeer.nl. Bij voldoende interesse plannen we deze workshop op een later tijdstip nog eens. 

Ga terug naar het menu